Adakah Kita Telah Berhijab Dengan Betul?

Dalam kesibukan tugas guru sejak sebulan berlalu, telah menghadkan saya untuk meluah rasa dan berkongsi ilmu dengan masyarakat siber. Cuma masih selalu menjengah blog-blog pautan sahabat dan berita semasa. Pagi ni, terpaut sungguh dengan satu entry sahabat, Ustazah Aslina berkenaan aurat muslimah.

Saya sangat setuju dengan pendapat dan hujah beliau berkenaan tuntutan berhijab yang sebenarnya. Saya sangat berterima kasih dan akan bersama-sama terus memberi sokongan terhadap perjuangan beliau memberi kesedaran terhadap syariat ini di kalangan masyarakat muslimah khasnya. Kerana yang disebutnya itu bukanlah atas dasar nafsu atau emosional, tapi yang telah diperintah oleh Allah, Tuhan sekalian alam..,pencipta seluruh alam maya. Siapa pula kita hendak menafi atau memprotes arahanNya? Ha..tepuk kepala, tanyalah iman.

Tahukah anda bagaimana cara bertudung yang dituntut oleh Islam? Cara yang betul, yang diperintah Allah SWT dan dipesan oleh Rasulullah SAW? Di sini saya ingin kongsi dengan anda sekalian, sebuah penyampaian menarik oleh seorang pemuda Muslim yang bagitu prihatin tentang pemakaian hijab yang dituntut syara’.

Berhijab atau bertudung itu berpahala dan pasti beroleh ganjaran jika tepat mengikut syariat. Tetapi, awas jika berhijab dengan cara yang salah, hanya menempah dan mendekatkan diri dengan azabNya. Pilihan ada di tangan kita, duhai muslimah penghias dunia.

Bagi yang telah tahu, melalui tarbiyah keluarga atau semasa menuntut, anggaplah ia suatu muhasabah untuk diri. Bagi yang baru sahaja tahu bagaimana tuntutan sebenar berhijab, ini adalah ilmu. Ilmu yang wajib diamal, dan disebarluas buat yang lain.  Semoga darinya, kita sama-sama beroleh manfaat dan pahala yang berterusan. Menjadi pemberat amal di akhirat. Dunia ini penuh godaan pelbagai rupa, tinggal lagi bagaimana iman dan nafsu mengatasinya.

Hidup, pasti diuji!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

my typing speed

share this blog

Bookmark and Share

Bilangan Pengunjung

  • 39,357 orang

Kalendar 2010

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
%d bloggers like this: