Minggu Peperiksaan Datang Lagi…

Persediaan Sebelum…

2 minggu sudah, semua guru sibuk menyiapkan item soalan untuk minggu peperiksaan pertengahan tahun. Maklum saja, pemilihan item mesti berkualiti untuk melatih pelajar menjawab soalan bentuk format peperiksaan sebenar. Bagi kelas peperiksaan, tugas membuat soalan telah di`sub’ kepada pihak tertentu menyediakannya. Guru di sekolah hanya mengedar dan menanda berdasarkan format pemarkahan yang juga telah disediakan.

Yang saya perhatikan, kesungguhan persediaan dari pelajar tidaklah seperti kesungguhan cikgu menyediakan soalan. Tidak pasti apa yang menyebabkan suramnya kemeriahan persediaan mental dan fizikal mereka. Rata-rata nampak masih leka, belajar pada saat-saat akhir dan tidak kurang ambil sikap acuh tak acuh dengan perkara ini.

Bila direnung kembali, saya juga pernah seperti itu semasa Tingkatan 1 dulu..Mungkin rasa seronok belajar di perantauan dengan kawan-kawan melebihi rasa bersungguh untuk belajar dengan tekun. Di Tingkatan 2, saya mula berubah..semuanya bermula oleh Guru Bahasa Arab saya, Ustazah Salwa. Beliau banyak mendidik kami tentang kepentingan ilmu dan masa. Bahasa Arab memang subjek yang mencabar, pertama kali jumpa sewaktu di alam sekolah menengah. Disebabkan minat yang ditimbulkan dari cara Ustazah Salwa mengajar, saya selalu berusaha mendapatkan markah terbaik di dalam kelas, bukan sahaja untuk subjek Bahasa Arab.

Budaya Belajar

Pada saya, semua pelajar perlu ada sikap positif untuk berubah kepada yang lebih baik. Saya hanya bermula dengan minat Bahasa Arab, lalu terus menerapkan kesungguhan untuk menguasai subjek yang lain. Alhamdulillah, saya berjaya cemerlang dalam Penilaian Menengah Rendah yang pertama kali diperkenalkan pada 1993. Belajar di saat akhir hanya mengundang kecewa dan kekesalan.

Sikap positif yang perlu ada pada setiap pelajar termasuklah :

 1. mewajibkan dir menyiapkan kerja rumah oleh guru
 2. mengadakan kumpulan belajar (tidak lebih 6 orang)
 3. membuat nota sisipan untuk hafalan
 4. membuat latih tubi tambahan terutama Matematik
 5. berjumpa guru sekiranya tidak jelas / faham sesuatu topik pelajaran
 6. menjaga kesihatan mental dan fizikal sepanjang masa
 7. meletakkan segala pergantungan kepada Allah SWT
 8. melakukan amalan-amalan sunnah untuk memelihara diri dari perbuatan negatif

Selepas Peperiksaan

Hmm..habis peperiksaan, pelajarlah paling seronok sebab tidak perlu lagi berjaga malam kerana study..Boleh lupakan belajar untuk bercuti dengan bersungguh-sungguh. Tapi jangan lupa, bersukalah seadanya sahaja, jangan sampai memberi kesan negatif pada diri atau orang lain yang menyayangi anda.

Cikgu-cikgu pula, mesti sibuk untuk menanda skrip jawapan anak didik…Banyak kelas, banyaklah skrip yang perlu ditanda. Saya sendiri, sudah teruja untuk menggunakan program analisis item PediA yang disediakan oleh Guru Cemerlang KHB, Cikgu Khairi. Saya doakan semua pelajar mendapat keputusan yang lebih baik berbanding ujian sebelum ini.

Buat guru-guru yang bakal menduduki Peperiksaan Tahap Kecekapan Khamis depan, juga diucapkan Selamat Berjaya! Yang pulang ke kampung halaman, hati-hati memandu, semoga selamat pergi dan balik.

Ok, jumpa lagi!

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

 1. hasnul
  Jun 03, 2010 @ 05:01:26

  cara semakan yg direka cikgu khaairi mmg smart la …
  selamat menyemak cikgu

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

my typing speed

share this blog

Bookmark and Share

Bilangan Pengunjung

 • 39,278 orang

Kalendar 2010

June 2010
M T W T F S S
« May   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
%d bloggers like this: